Apple Watch Series 4 maakt elektrocardiogram en waarschuwt voor hartritmestoornissen.


Apple Watch Series 4 maakt het nu ook in Europa mogelijk om een elektrocardiogram (ECG) te maken. De EGC-functie, die waakt over je hartslag, is al langer beschikbaar in de Verenigde Staten. Daar wordt de functie met veel lof onthaald omwille van zijn uiterst nauwkeurige werking, die meermaals levens redde.


Eind maart zette ook het Europees Geneesmiddelenbureau het licht op groen voor het activeren van de functie.


Via de ECG-app kunnen Apple Watch-gebruikers op hun pols een elektrocardiogram maken en hun hartritme meten. Een regelmatige hartslag is van levensbelang. Een onregelmatige hartslag kan aanleiding geven tot bloedstolling in het hart. Als dit niet tijdig wordt behandeld, kan het leiden tot beroertes, hartfalen of andere complicaties.Hoe werkt de ECG-app?


Om een elektrocardiogram te maken start je de ECG-app op je Apple Watch Series 4 en houd je je vinger op de Digital Crown. Na 30 seconden wordt bepaald of je hartritme normaal is. Bij twijfel of een duidelijke onregelmatige hartslag, kan je een arts raadplegen. De ECG op je Apple Watch kan worden bewaard als een PDF, waarmee de arts meteen aan de slag kan.


Meldingen bij onregelmatige hartslag.


De optische hartslagsensor in Apple Watch (vanaf Series 1 of recenter) controleert onregelmatige hartritmes op de achtergrond. Ze wijst uit of de hartslag van de gebruiker onregelmatigheden vertoont. Als er binnen een tijdsbestek van minimaal 65 minuten tijdens vijf hartritmecontroles een ritmestoornis wordt geconstateerd, krijgt de gebruiker daarvan een melding. En met de komst van de ECG-functie in Apple Watch Series 4 kan je dat dus ook vastleggen in een elektrocardiogram.


De ECG-app is beschikbaar voor Apple Watch Series 4 via watchOS 5.2.